Oploskoffie

Gepubliceerd op 10 juni 2020 om 11:17

De hele situatie rondom Femke Halsema begint nogal op een “me too” affaire te lijken. Zowel rechtse als linkse politici proberen een graantje mee te pikken door haar onderuit te halen. Hoe de hele demonstratie geregeld is was achteraf niet zo handig, maar achteraf kijk je de koe in de kont. Het probleem ligt in de dubbele maatstaf waarmee gemeten is, door nu met slappe excuses te komen en met de vinger naar anderen te wijzen wordt het er door mevrouw Halsema niet beter door gemaakt. Ik vond Femke altijd een sterke, daadkrachtige vrouw, vastberaden en sterk, maar nu lijkt ze wat afgezwakt. Een beetje zoals oploskoffie.

Oploskoffie wordt gemaakt van een sterk geconcentreerde koffie die door middel van hete lucht wordt teruggebracht naar droge korreltjes, waar de kracht en levendigheid uit is gefilterd. Daarna kun je deze levenloze, muffe stof verdunnen, waardoor er een slap aftreksel zonder herkenbare koffiesmaak overblijft.

Ik wil niet negatief doen over onze Amsterdamse burgermoeder, daar wordt de koffie ook niet beter van. Je moet er maar aan staan, onze hoofdstad besturen en iedereen tevreden houden, dat gaat nou eenmaal niet. De burgermeester heeft samen met de andere twee leden van de driehoek een oplossing gekozen die in hun ogen op dat moment de meest verstandige was. Achteraf hadden sommige dingen voorkomen kunnen worden, maar trek dan het boetekleed aan, pas het recept aan en ga verder. Dan was er waarschijnlijk een stuk minder heisa geweest.

De hele demonstratie is nu wel vreedzaam verlopen door niet in te grijpen en de hele menigte daardoor ook niet aan te sporen om net als aan de overkant van de waterplas, als een kudde cafeïnejunkies die teveel slechte koffie op hebben, tot rooftocht aan te sporen door “heldhaftig” politie optreden. Wat zou je zelf doen in zo’n geval? Als de koffie al door loopt, kun je de maalgraad niet meer aanpassen. De volgende keer bereid je deze beter voor en kies je het juiste filter.

De koffie in Amsterdam was wat te zuur en heeft waarschijnlijk een bittere nasmaak voor de linkse politica, maar daar kun je het water, de gebruikte koffie, of de machine niet de schuld van geven. Het blijft de schuld van de barista. In de horeca weten we hoe het werkt. De barista maakt excuses naar de gast, past de parameters aan en maakt een nieuwe kop, probleem opgelost met een beter gemaakte inhoud waar de gast blij mee is. Dat is nog eens oploskoffie.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.