Gebruikte koffie

Gepubliceerd op 26 april 2020 om 18:32

Na het zetten van een kopje koffie, meerdere keren per dag, heb ik weer een filter vol koffiedrab over. Nu kan ik dit in de tuin gooien, maar na die al enkele centimeters opgehoogd te hebben en mijn emmer met paddenstoelenbroed al gevuld te hebben, heb ik nog steeds over. Niet iedereen heeft een tuin en zeker niet iedereen is van plan om paddenstoelen te gaan kweken, maar heeft wel heerlijk ruikende zwarte modder over na het koffiezetten. Naast deze bekende mogelijkheden om je gebruikte koffie te recyclen, zijn er nog veel meer manieren om je zwarte goud niet weg te hoeven gooien.

Na wat zoeken op internet heb ik onderstaande tips gevonden;

Uiteraard voor de tuin, maar niet alleen als mest:
- Ongedierte. Als je last hebt van slakken of mieren, strooi je de koffieprut bij je planten. Slakken en mieren houden niet van de zuurgraad van koffie en blijven hier uit de buurt. Wormen houden net zoveel van koffie als wij. De pieren verbeteren je grond door deze om te woelen en te bemesten. Nog een goede reden om koffie bij je planten te gooien.
- Wortels of radijs? Je krijgt een grotere opbrengst door je zaden met gebruikte koffie te mixen en dit daarna in een pot te stoppen.
- Composthoop. In koffie zit veel stikstof, wat goed is voor je hoopje rottende bladeren in de tuin.
- Katten. Heb je veel last van de katten van de buren in de tuin, die je tuin bemesten en je planten bewateren? Koffieresten houd ze weg. Dit werkt nog beter als je wat sinaasappelschillen door de koffie mengt.

In huis:
- Luchtverfrisser. Doe wat gemalen koffie in een panty en leg deze in de woonkamer als je een feestje hebt gehad, of in de keuken als je van de spruitjesgeur af wilt. In de auto, kledingkast (vooral in je sportschoenen) of op het toilet werkt ook goed.
- Schoonmaakmiddel. Vlekken verwijderen op het aanrecht of in de badkamer is een stuk makkelijker als je wat koffieresten door je sopje heen mengt. Met alleen de oude inhoud van je koffiefilter kun je prima je pannen schoon boenen.
- Gootsteenontstopper. Als je vervolgens je koffieresten door de gootsteen spoelt en met afwasmiddel en heet water naspoelt ben je de oude etensresten ook weer kwijt.
- Heb je wat krassen op je houten meubels? Ja, ook hier is koffie goed voor. Meng wat koffie met olie en breng deze aan op de krassen met een doek.
- Heb je uien of knoflook gesneden en vind je date dat je vingers stinken? Je handen wassen met het zwarte wondermiddel haalt de vieze geuren van je handen.
- Vlooien. Is je hond zich de hele tijd aan het krabben? Een eetlepel koffiegruis door de shampoo van je trouwe viervoeter en deze voelt zich weer een stuk aangenamer.

Koffie maakt je mooier: Dit roep ik al lang. Je ziet er beter uit als je veel koffie drinkt. Ik wacht al jaren tot het bij mij gaat werken.
- Van je koffieresten maak je een goede scrub die je cellulitis laat verdwijnen. Mix een kopje koffiedrab met zes eetlepels olijfolie en drie eetlepels suiker. Ook voor je gebarsten lippen kun je een scrub maken door een theelepel koffieprut en een theelepel honing te mengen.
- Koffie maakt je wakker. Niet alleen wanneer je het drinkt, maar je donkere kringen en dikke ogen verdwijnen ook wanneer je een beetje koffiedik met water aanbrengt onder je ogen met een wattenschijfje en dit na een kwartier afspoelt.
- Haarkleur boosten. Als je een brunette bent, kan koffie je haarkleur boosten. Een of twee theelepels in je conditioner doet wonderen voor je kleur.
- Haarmasker. Je haar heeft veel baat bij de cafeïne die in je dagelijkse kopje zit. Het bevorderd de haargroei en laat daarnaast je lokken glanzen. Meng voor dit masker een eetlepel gebruikte koffie met een theelepel castor olie, een theelepel kokosolie en twee eetlepels yoghurt.
- Gezichtsmasker. Voor een fris uitziende huid in vijftien minuten meng je twee eetlepels koffie en twee eetlepels cacaopoeder met 3 eetlepels yoghurt en een eetlepel honing. Je huid straalt daarna weer als de zon boven de koffievelden. Ook acne wordt een stuk minder door dit masker.

Hopelijk zit er voor jou ook een tip bij zodat je twee keer van je koffie geniet. Heb je nog een tip die er niet bij zit, laat dan een reactie achter.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.