Roodmerk cappuccino

Gepubliceerd op 18 april 2020 om 18:00

Het zonnetje schijnt weer en zoals iedereen zit ik te wachten totdat de horeca in Nederland weer open mag. Waarschijnlijk kunnen we aan het eind van de zomer weer gezellig ruzie maken om een plekje op een overvol terras, waar je een half uur op een werkstudent moet wachten voordat je een espresso kunt bestellen die na tien minuten rondkijken lauw arriveert. Tot die tijd moet het gros van de zonne minnende terrasjestijgers het noodgedwongen redden met een kopje gehamsterde aroma rood uit de van zolder gehaalde DE machine. Op sommige plaatsen kun je, met corona risico, in de rij staan voor een coffee-to-go, maar zo’n papieren bekertje drinkt toch niet zo lekker als een espresso of cappuccino in een porseleinen kopje. Het voelt lekkerder, ruikt lekkerder en drinkt veel lekkerder. Vandaar onderstaande uitleg hoe je thuis met je filtermachine of cafetière een acceptabele espresso kunt maken en melkschuim kunt opkloppen om een cappuccino te maken.

Aangezien onze automatische filterapparaten niet zo heet worden als een espressomachine en minder druk geven dan de benodigde negen bar ( Eén bar is de kracht die je voelt als je hoog in de lucht springt en weer neerkomt, en dat keer negen), moeten we wat aanpassen. Het water wordt in een filterapparaat minder warm, dus is het beter warmer water te gebruiken, wat door de machine verder verwarmd wordt. Een espresso is tussen de 15 en 25 gram, dus gebruiken we ook veel minder water dan voor ons dagelijkse bakkie pleur. Wanneer je ongeveer een espresso kopje vol, of 50 tot 60 gram water per persoon in het filter gooit zit je ongeveer goed. Per persoon hebben we een koffielepel koffie nodig die wat langer door mag lopen dan ons normale slootwater, dus drukken we deze wat aan in het filter. Nu aanzetten en kijken wat eruit komt.

In een cafetière werkt het ongeveer hetzelfde, maar giet je het water op de koffie en wacht je ongeveer vier minuten voordat je het filter omlaagdrukt. Er zit door het gebrek aan druk geen crema op de koffie, maar ook daar hebben we een trucje voor. Druk de filter eerst halverwege de vloeistof, trek de filter weer omhoog en als laatste helemaal naar beneden. Nu is de koffie klaar om uit te schenken.

Voor de melk gebruiken we gewone volle melk, die speciale opschuimrotzooi is niks meer dan volle melk in een fancy verpakking met een hogere prijs. Nu kun je de melk opkloppen met de hand, terwijl je het opwarmt in een pannetje op het gasfornuis, wat wel de beste manier is, of wanneer je lui geworden bent door het thuiszitten, gebruik je een staafmixer die je schuin in het kommetje houd, zodat je een slurpend geluid krijgt en daarna warm je het even op in de magnetron. Vergeet niet om de kom of pan met een tik op het aanrecht te zetten om de grote luchtbellen kapot te maken.

Voor de beste espresso gebruik je donker gebrande koffiebonen, maar met lichter gebrande bonen kun je ook best wel een aardige espresso maken. Ook leuk; probeer met je zelf opgeklopte melk eens een hartje te schenken in je thuisgemaakte roodmerk cappuccino.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.