Ei van Columbus

Gepubliceerd op 12 april 2020 om 14:20

Rond de Paasdagen zie je overal waar je kijkt plaatjes van vrolijke ronddansende kuikens en haasjes en meestal, daar niet ver vandaan, zoetsappige, bontgeverfde eitjes in de meest felle kleuren. Pasen en eieren horen bij elkaar. De kerk zou Pasen over een of ander heidens voorjaarsfeest geplaatst hebben. Het verstoppen van eieren stamt uit de Germaanse traditie om eieren, als symbool van vruchtbaarheid, in akkers te begraven zodat de akkers vruchtbaar zouden worden.

Bij de invoering van de vasten verbood de kerk om eieren te eten tussen Aswoensdag en Pasen. De oudste eieren werden dan versiert en met Pasen gegeten. Christenen vieren dat Jesus is opgestaan, een nieuw begin, net als bij een kuikentje uit een ei. Bij het Joodse feest Pesach, waarin de uittocht uit Egypte wordt herdacht, wordt een hardgekookt en daarna een gebakken ei neergelegd op een schotel.

Vooral na deze kuiken en hazen rijke feestdag zie ook veel recepten met eitjes verschijnen. Iedereen heeft een paar doosjes gehamsterd en zijn de geel gekleurde dagen begonnen met een traditioneel gezellig familieontbijt met een krentenbrood en een gekookt of gebakken eitje erbij. Na deze dagen is iedereen die teveel ingekochte uitgescheten kippendingen spuugzat en zie je overal recepten verschijnen om van de hele voorraad af te komen. Die dingen worden overal in verstopt; gehaktballen, salades en brood of taart. Heel Holland bakt wat af om de eieren niet weg te hoeven gooien. Om die mensen te helpen gaan we ze ook nog gebruiken in de koffie….

Het is Ei-genlijk (sorry) heel logisch, eieren zijn hele goede binders en worden daarom in veel bakproducten gebruikt en hebben de magische eigenschap om vloeistoffen helder te maken. In Scandinavische koffie wordt een ei toegevoegd aan de gemalen koffiebonen en daarna in gekookt water gekiept om de koffie te filteren zonder dat een papieren filter nodig is. Hiervoor breng je vierhonderd milliliter water aan de kook. Voeg een ei toe aan 20 gram grof gemalen koffie en tweehonderd milliliter water. Wanneer het water kookt, doe je de smurrie die je hebt gemaakt in de pan met het kokende water en laat je dit drie tot vijf minuten koken. Het koffie-eiermengsel drijft aan het oppervlakte. Wanneer je nu honderd milliliter koud water toevoegt zie je alle viezigheid naar de bodem zakken. Giet de koffie voorzichtig af en er blijft een licht gekleurde vloeistof achter die er uitziet als een te licht gezette filterkoffie. De drank bevat minder zuren en bitters.

Als we het over koffie en eieren hebben mogen we uiteraard ook de Vietnamese eierkoffie, oftewel Cà phê trúng, die oorspronkelijk uit Hanoi komt, niet vergeten. Het gerucht gaat dat tijdens de oorlog verse melk erg schaars was en daarom eigeel werd gebruikt als vervanger. De romige latte macchiato achtige drank wordt gemaakt door een eetlepel gecondenseerde melk in een kopje te doen en daarop een mix van twee eidooiers met anderhalve theelepel honing en een halve theelepel vanille extract. Bovenop deze cocktail wordt 125 milliliter sterke filterkoffie geschonken.

Je kunt ook eierschillen toevoegen aan je gezette koffie. Je te bittere bakkie pleur, wordt dan iets aangenamer, appeltje eitje.

En dat is het hele eieren eten.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Teuni van Antwerpen
een jaar geleden

Hoi Ed , nou lust ik geen koffie . Maar als wij in Hanoi zijn , is het eerste wat ik doe, naar onze vaste koffietent gaan om egg coffee te drinken . Zo verschrikkelijk romig en lekker . Je moet er wel even op wachten, maar het is het wel waard .