Kaapi Madras

Gepubliceerd op 11 april 2020 om 17:17

Het is al vaker gezegd; koffie verbindt. Overal ter wereld wordt het gedronken en of je het nu kent als java, café, kahve of Kaapi. Soms wordt deze heerlijke drank warm gedronken, soms koud. Met de toevoeging van (vaak héél veel) suiker, melk en al dan niet kruiden, maar altijd met gebruik van koffiebonen.

Ik ben al jaren geïnteresseerd in hoe mensen in andere landen hun koffie drinken en ben hier momenteel een boek over aan het schrijven. Zodoende kwam ik in contact met Kripa, een jonge vrouw uit het zuiden van India. Kripa werkt bij een kledingfabriek en drinkt iedere dag een filterkoffie gemaakt met een apparaatje dat lijkt op een phin, gebruikt voor bereiding van Vietnamese koffie.

De naam Kaapi betekend in Zuid India koffie en wordt ook wel Madras filter koffie genoemd. De Madras filter koffie wordt bereid in twee metalen kopjes, waarvan één gaatjes in de bodem heeft en bovenop de andere wordt geplaatst in het onderste kopje wordt de gezette koffie opgevangen. Hiernaast zijn er nog twee uitneembare delen, een plat zeefje die bovenop de gemalen koffie wordt geplaatst, en een dekseltje. De koffie, of Kaapi die hiermee gemaakt wordt is qua smaak te vergelijken met een sterke espresso, maar bevat veel meer cafeïne. Traditioneel worden een of twee eetlepels van deze extractie gemengd met een kopje hete melk en met de gewenste hoeveelheid suiker.

De Kaapi wordt gedronken vanuit het onderste metalen kopje en wordt voordat het gedronken wordt afgekoeld met een "dabarah", een metalen schoteltje met opstaande randen. De koffie met melk wordt meerdere keren tussen de tumbler en de dabarah heen en weer geschonken in een grote boog om alle ingrediënten te mixen, lucht toe te voegen en af te koelen tot een drinkbare temperatuur. Een anekdote over de afstand waarop de gemaakte schuimende drank overgeschonken wordt leidt tot een andere naam voor de koffie; "meter koffie".


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.