Koffie in crisistijd

Gepubliceerd op 10 april 2020 om 23:02

Persoonlijk kan ik in de ochtend en eigenlijk gedurende de hele dag, niet zonder mijn kopje koffie. Met tien tot twintig kopjes per dag, een full size koffiebar, inclusief koffies uit verschillende landen in mijn huiskamer en een kast vol met nagenoeg alle zetmethoden, reken ik mij dan ook wel tot een verslaafde.

Graag ga ik bij vrienden langs, of zij bij mij, om samen te genieten van een fruitig geurend vers gezet kopje koffie. Samen, dat is waar het bij mij om gaat. Koffie is iets waar je samen van geniet; Het geluid van de koffiemolen, de geur van versgemalen koffie en dan vooral het delen van alle aroma’s die je proeft met elkaar.

Geregeld zie ik in de koffiebars waar ik kom een aantal jongeren die samen aan het studeren zijn, vriendinnen die elkaar een tijd niet gezien hebben en elkaar tijdens de koffie weer op de hoogte brengen van de nieuwste roddels of ouderen die elkaar in de koffiebar wekelijks ontmoeten en daardoor minder eenzaam zijn. Ook zie je dat er vergaderd wordt, of mensen die op een tafeltje allerlei papieren uitgestald hebben en in de koffiebar aan het werk zijn. Dit allemaal onder het genot van de beste koffies, al dan niet met een mooi geschonken figuurtje op de cappuccino of café latte, gezet door vakkundige barista’s.

Dit alles is helaas niet meer. Nu met de sluiting van de horeca kunnen we op sommige plaatsen nog een koffie ‘to go’ krijgen, maar de meeste onder ons moeten het toch doen met wat we thuis aanwezig hebben. Bij de supermarkten ligt er voldoende koffie, maar thuis is toch anders dan in de koffiebar. Niet alleen doordat onze dagelijkse cafeïnedealer de beste bonen van een lokale koffiebrander heeft en een opleiding heeft gevolgd om het beste uit deze koffiebonen van een kleine boer uit Rwanda te halen, maar ook door de hele sfeer en het gezelschap van onze medegenieters in de horeca.

Iedere ochtend belt mijn vriend Paul en dan hebben we samen een koffiemoment. We drinken samen koffie, op afstand en bespreken dan de problemen van de dag. De hang-ouderen en studenten moeten het nu zonder stellen. Mooi is het om te zien dat mensen nu aanbieden voor elkaar boodschappen te doen of te koken, maar misschien is het wel net zo belangrijk om samen een koffiemoment te hebben. Morgen bel ik om tien uur even mijn ouders voor wat koffiepraat.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.